GearHeads Corner
May 23, 2017, 09:34:31 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: Errors in 3-axis machining  (Read 58 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
mad4planes
Newbie
*
Posts: 1


View Profile
« on: May 10, 2017, 02:30:15 PM »

I am experienc ing errors when I send a wheel or pinion to the 3-axis machining part of Gearotic (I am using version 3.02000). For a pinion, I selected a tool path to machine the outside of the stock for the teeth and the inside of the central hole. Since I'm such a newbie at CNC, I thought the tool paths looked OK. But, when I transferr ed the g-code to my Tormach 770 to machine the part, the mill only machined part of the profile. After this happened, I looked back at the tool paths in Gearotic and there were gaps in the path that matched the error. As the end mill is cutting the stock, at certain points it lifts up, continues to follow the X-Y part of the profile and then plunges back into the stock. I haven't tried using the program to cut a wheel yet, but when I send a wheel to 3-axis, I see the same phenomeno n. Based on this informati on, I believe the problem lies within Gearotic and not at any step beyond that. I have attached (I hope!) a photo of the pinion. I would be very grateful if you could help me solve this problem.


* IMG_0279.JPG (1247.36 KB, 2592x1936 - viewed 19 times.)
Logged
ArtF
Administrator
Hero Member
*****
Posts: 4623



View Profile
« Reply #1 on: May 10, 2017, 04:55:30 PM »

Hi:

   It sounds as if tabs are turned on and set very badly for the cut size.
Small pinion, so tabs may be set pretty tight. Set the #Tabs edit box to
0 and try generatin g the path again, you shouldn't see the tabs anymore.



Art


Logged

Thanks, have fun,
Art
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!